2. ročník – NET 2015

New Economic Talent 2015 má svého vítěze a náš tým už začíná připravovat 3. ročník!

V pátek 29. května finalisté 2. kola představili své práce před hodnotící komisí. Letošní tři práce finalistů byly vybrány ze 138 prací, z 55 zemí a 94 vysokých škol. Všichni finalisté předvedli vynikající prezentace, členové hodnotící komise jim nabídli zpětnou vazbu a doporučení pro jejich budoucí výzkum.

V sobotu se finalisté zúčastnili 3. výročního Galavečera, kde vítěze letošní soutěže vyhlásil profesor Jan Švejnar, zakladatel CERGE-EI a jeden ze základajících členů naší Nadace.

José Javier Domínguez Ramírez získal třetí cenu. Nodira Khaydarova byla oceněna nejen za druhé místo, ale také zvláštní cenou 500 USD darovaných naší sesterskou organizací CERGE-EI Foundation USA za nejlepší bakalářskou práci soutěže.

A vítězem letošního ročníku se stal Cristiano Mantovani, který obdržel první cenu – 1000 USD. Cristiano bude také pozván na konferenci Global Development Network v roce 2016, cestovní náklady a ubytování mu budou hrazeny a obdrží „VIP vstupenku“ na další Distinguished Speaker Series konané v CERGE-EI.

Letošními finalisty byli:

Nodira Khaydarova, Westminster International University, Taškent, Uzbekistán
Práce s názvem:
Marriage Institutions and Sibling Competition Revisited: Evidence from Indonesia

Cristiano Mantovani, Bocconi University, Itálie
Práce s názvem:
Public Employment Policies in a Two-Sector Model With Matching Frictions and Wage Rigidity

José Javier Domínguez Ramírez, University of Granada, Španělsko
Práce s názvem:
Positive Discrimination in Childhood and Adolescence: Culture As a Determinant Factor of Individual Behaviour

17799690774_a014191fa9_o.jpg
Nodira Khaydarova.jpg
Cristiano Mantovani.jpg

TOP 15

Následující práce se dostali do „TOP 15″.
I jejich předkladatelům patří naše gratulace.

Davit Adunts, American University of Armenia, Armenia
Práce s názvem: Social Norms of Distributive Justice and Kuznets Curve

Ulugbek Aminjonov, Westminster International University in Tashkent, Uzbekistan
Práce s názvem: The Impact of Remittances on Household Poverty: The Case of Tajikistan

Valeriia Budiakivska, Università degli Studi di Pisa, Italy
Práce s názvem: Extending the Prospect Theory: Analysis of Animal Spirits and Consecutive Gambles in the Decision-Making Process

Elisabete Castro, University of Hamburg, Germany
Práce s názvem: Intuition or Rationality: An Exploratory Study of Serial Entrepreneurs’ Decision-Making Processes

Aleksei Chmykhov, National Research University Higher School of Economics – Perm Branch, Russia
Práce s názvem: Football Sponsor: Fan or Businessman?

Igor Dorosh, Vilnius University, Lithuania
Práce s názvem: Multidimensional Index of Economic Well-Being for Central and Eastern European Countries

Abubakar Hassan, Eastern Mediterranean University, North Cyprus
Práce s názvem: Panel Cointegration Analysis on International Capital Mobility in BRICs

Stefani Milovanska, American University in Bulgaria, Bulgaria
Práce s názvem: The Dutch Disease, Financial Development and Economic Growth in the Manufacturing Sector: A Comparative Analysis between Norway and the United Kingdom

Abdullahi Ahmed Mohammed, Çankaya University, Turkey
Práce s názvem: Exchange Rate Pass-Through to Domestic Consumer Prices in Nigeria and Taylor’s Hypothesis: Structural VAR Approach

Aneta Mohylová, Charles University in Prague, Czech Republic
Práce s názvem: Stress Testing of the Czech Banking Sector

Kaleem Saleem, Institut Pertanian Bogor, Indonesia
Práce s názvem: Analysis of Portfolio Optimization With and Without Short Selling Based on Diagonal Model: Evidence from Indonesian Stock Market

Salim Turdaliev, Westminster International University in Tashkent, Uzbekistan
Práce s názvem: Female Income and the Divorce Decision: Empirical Evidence from A Transition Economy

Nadace CERGE-EI a CERGE-EI vyhlašují 2. ročník soutěže pro vysokoškolské studenty a studentky „Nový ekonomický talent 2015“ (New Economic Talent 2015)

NET 2015 poster_JPG.jpg

Soutěž je otevřena zájemcům bakalářských a magisterských oborů a nově i čerstvým absolventům (do dvou let od ukončení studia), kteří se zajímají o současnou ekonomii.

Soutěž je mezinárodní, dvoukolová a probíhá v anglickém jazyce

Do prvního kola zasílají účastníci své písemné práce na libovolné ekonomické téma. Druhého kola, které proběhne v CERGE-EI v Praze, se zúčastní jen vybraní finalisté, kteří své práce představí před odbornou porotou.

První místo je odměněno peněžitou výhrou ve výši 1000 USD

a možností seznámit se se světovými kapacitami v oboru ekonomie díky účasti na speciálních akcích CERGE-EI (série Distinguished Speakers, Graduation Gala, a pod.) či konferenci Global Development Network.

Termín pro podání přihlášek je 28. února 2015

Podrobné podmínky soutěže v anglickém jazyce, pro přihlášení do soutěže je třeba vyplnit on-line přihlášku.

V případě dotazů nás kontaktujte na talent@cerge-ei.cz

Pro více informací navštivte www.cerge-ei.cz/talent

Záštitu nad letošním ročníkem převzalo Velvyslanectví USA v Praze.